Nový dotaz z oblasti pracovněprávních vztahů Nový dotaz z oblasti dluhů a insolvence

Potřebujete poradit od odborníka v oblasti pracovněprávních vztahů či insolvence?
Zajistíme Vám odpověď rychle za jednotnou cenu 99 Kč.

Odpověď je zajištěna do 48 hodin, vyjma víkendů a svátků. Lhůta pro zaslání odpovědi se však může v případě složitosti dotazu prodloužit. Uváděná cena je včetně DPH. Další podrobnosti o službě v Podmínkách užívání.

Nový dotaz do volného fóra

Chcete se zeptat ostatních uživatelů diskuzního fóra? Využijte zdarma obsahových rubrik.

Odpověď zajištěna není. Odpovídají nahodile pouze uživatelé diskuzního fóra. V případě potřeby rychlé a odborné rady doporučujeme využít placené poradny.

Autor Téma: Hypotéka - kdy se vyplatí doplatit  (Přečteno 5409 krát)

vencaxxx

• Host
Hypotéka - kdy se vyplatí doplatit
« kdy: 12. 04. 2012, 10:34:49 »
Dobrý den všem, mám dotaz ohledně hypotéky. Obecně se doporučuje vzít si hypotéku na co nejdelší dobu a zbytek peněz šetřit a ve chvíli kdy mám naspořeno dostatek peněz na úhradu zbylé jistiny tak jí co nejdřív umořit a ušetřit tím na úrocích.

Mě by ale zajímalo jestli není výhodnější ušetřené peníze spořit dál a na umoření hypotéky je nepoužít, protože
a) většinu úroků stejně zaplatím na začátku doby splácení
b) když mám naspořenu už velkou částku a použiju jí na umoření hypotéky tak vlastně začnu spořit od začátku.

navíc pokud platím hypotéku celou dobu tak si můžu úroky odečítat z daní a vzhledem k inflaci mě splátka po x letech trápí čím dál tím méně.

je moje úvaha správná? případně jak bych spočítal jestli se mi vyplatí použít naspořené peníze na hypotéku nebo je spořit dál?

(pokoušel jsem se o výpočet na hypotetickém příkladu volných 10000 Kč hypo na 1 mil. a doba splácení 20/30 let a vyšlo mi to skoro nastejno, resp. velmi malý rozdíl, ale pokud bych spořil celých 30 let rozdíl mezi splátkou a volnými prostředky tak se zvyšujícím se úrokem na spoření mi vyšel větší rozdíl ve prospěch neumořování hypotéky...)

Reklama

• Stálý člen

Offline petr.rozkosny

• Nadšenec
  • **
    • Zobrazit profil
    • PenizeNAVIC.cz
Re:Hypotéka - kdy se vyplatí doplatit
« Odpověď #1 kdy: 07. 06. 2012, 14:29:54 »
Dobrý den všem, mám dotaz ohledně hypotéky. Obecně se doporučuje vzít si hypotéku na co nejdelší dobu a zbytek peněz šetřit a ve chvíli kdy mám naspořeno dostatek peněz na úhradu zbylé jistiny tak jí co nejdřív umořit a ušetřit tím na úrocích.

Mě by ale zajímalo jestli není výhodnější ušetřené peníze spořit dál a na umoření hypotéky je nepoužít, protože
a) většinu úroků stejně zaplatím na začátku doby splácení
b) když mám naspořenu už velkou částku a použiju jí na umoření hypotéky tak vlastně začnu spořit od začátku.

navíc pokud platím hypotéku celou dobu tak si můžu úroky odečítat z daní a vzhledem k inflaci mě splátka po x letech trápí čím dál tím méně.

je moje úvaha správná? případně jak bych spočítal jestli se mi vyplatí použít naspořené peníze na hypotéku nebo je spořit dál?

(pokoušel jsem se o výpočet na hypotetickém příkladu volných 10000 Kč hypo na 1 mil. a doba splácení 20/30 let a vyšlo mi to skoro nastejno, resp. velmi malý rozdíl, ale pokud bych spořil celých 30 let rozdíl mezi splátkou a volnými prostředky tak se zvyšujícím se úrokem na spoření mi vyšel větší rozdíl ve prospěch neumořování hypotéky...)

Záleží na tom, za jaký úrok si půjčujete a s jakým výnosem/ úrokem spoříte/investujete..
Kromě samotného úroku počítejte u hypotéky i poplatek za vedení úvěrového účtu, případné pojištění a vedení běžného účtu (řada bank vyžaduje), který byste mohl mít jinde levněji či dokonce zdarma...
Šéfredaktor portálu www.penizenavic.cz
POROVNEJTE si podílové fondy na http://www.penizenavic.cz/porovnavac-fondu
SPOČÍTEJTE si hypotéku na http://www.penizenavic.cz/kalkulacky/rozsirena-hypotecni-kalkulacka
ZEPTEJTE se investičních odborníků na http://www.facebook.com/penizenavic

Jan Slanina

• Host
« Odpověď #2 kdy: 07. 06. 2012, 16:16:11 »
To, že většinu úroků zaplatíte na začátku hypotéky, je hodně nepřesné. Na hypotéce platíte úroky průběžně. Ano, na začátku jich platíte více, ale jen proto, že je na začátku větší nesplacená jistina. Nedochází tedy k tomu, že byste si úroky "předplatil".

Aby se Vám vyplatilo hypotéku ponechat, musely by investice, které budete realizovat z peněz, které máte, přinést výnos převyšující úrok na hypotéce. A zde se dostáváme ke kamenu úrazu, zvanému riziko:
(1) každá investice znamená riziko, a investice, která může běžně překročit úrok na hypotéce (nebavím se o lidech, kteří chytili nějakou speciální sazbu), tj. do cenných papírů, nemovitostí a podobně znamená riziko poměrně značné - možná vyděláte víc, než zaplatíte na hypotéce, možná ale také proděláte;
(2) samotná hypotéka pro Vás znamená také riziko, protože může dojít k nárůstu úrokových sazeb (za současné situace lze říci, že tento nárůst je jen otázkou času, protože dolů už ty sazby v podstatě jít nemohou), čímž se Vám ta kalkulace značně zhorší;
(3) hypotéka představuje závazek, který zhoršuje dopad jakýchkoli rizik, která Vám hrozí (ztráta zaměstnání, dlouhodobá nemoc a podobně). Obecně lze předpokládat, že rizika typu ztráty zaměstnání se materializují spíše v okamžitě, kdy poklesne i hodnota investic (akcií, nemovitostí), takže, pokud byste chtěl investice prodat a umořit hypotéku, tak se může ukázat, že na to umoření najednou nemáte, ačkoli dneska byste na něj měl.

Inflace moc nehraje roli, protože sice snižuje reálnou výši splátky, ale také snižuje reálnou hodnotu jakýchkoli finančních investic. Musel byste tedy investovat do nefinančních aktiv - a tam je zase větší riziko.

Můj osobní názor je, že riskovat s vypůjčenými penězi obecně není rozumné. Takže bych doporučil hypotéku předčasně splatit, a s vlastními penězi si investujte jak chcete. Samozřejmě, lze si představit specifické situace, kdy se Vám bude naskýtat investice natolik výnosná a bezpečná, že to bude mít smysl. Pokud mohu soudit, tak
- bankovní vklady nejsou dostatečně výnosné
- podílové fondy, cenné papíry ani nemovitosti nejsou dostatečně bezpečné (o problematických produktech typu investičního životního pojištění ani nemluvím)
- komodity nejsou vůbec v pravém smyslu investice - výnos u nich realizujete pouze nárůstem hodnoty, což riziko ještě zvyšuje.

Samozřejmě, pokud máte hypotéku za 2,1% a odčítáte si ji z daní (tj. efektivně máte úrok 1,785%) , tak je výhodné ty peníze uložit za 2,5% do air-bank (efektivních 2,125%) - do výše 100 000 EUR neriskujete téměř nic (resp. pokud dojde k tomu, že fond pojištění vkladů nebude schopen Vaše peníze vyplatit, tak bude naše ekonomika v takovém svrabu, že tohle bude pro Vás ten nejmenší problém). Ale to jen na okraj, protože moc nepočítám, že to bude Váš případ.

Offline Patrik Chrz

• Moderátor
  • Profík
    • ICQ komunikátor - 275282557
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 07. 06. 2012, 21:31:50 »
souhlasím s Janem Slatinou. Pokud nemáš geniální nápad, kde předpokládáš vyšší zhodnocení, než jsou úroky na hypotéce, tak doporučuji co nejdříve jí splatit (a pokud to banka umožňuje, tak ji splácet průběžně, např. mimořádnými splátkami - některé banky umožňují např. zdarma 1 x za rok -, nebo vždy při konci fixace část umořit).

játyon

• Host
« Odpověď #4 kdy: 10. 07. 2012, 18:43:20 »
Ale Partners, Ertrag a další podobní exoti takový geniální nápad mají a předpokládají a předpokládají...až se to v jejich podání rovná jistotě.

Reklama

• Stálý člen

Jirka

• Host
« Odpověď #5 kdy: 20. 09. 2012, 15:16:30 »
Souhlasím, také řeším situaci zaplatit po 5 letech celou hypotéku za byt. Je to lákavé dát ten milion někam jinam, třeba do koupě pozemku a pak si půjčit na dům . Ale rozhodl jsem se pro zdrženlivost a nejdříve  vyplatit koncem roku byt a po té se rozhodnout co dál. Jaký máten názor. ????????  Jirka

Jan Slanina

• Host
« Odpověď #6 kdy: 21. 09. 2012, 22:55:19 »
Souhlasím, také řeším situaci zaplatit po 5 letech celou hypotéku za byt. Je to lákavé dát ten milion někam jinam, třeba do koupě pozemku a pak si půjčit na dům . Ale rozhodl jsem se pro zdrženlivost a nejdříve  vyplatit koncem roku byt a po té se rozhodnout co dál. Jaký máten názor. ????????  Jirka

Pokud ten pozemek plánujete každopádně kupovat a stavět na něm, tak bych hypotéku asi nesplácel.
Při koupi za hotové jste flexibilnější a můžete jednat rychleji, což může být výhoda, pokud narazíte na dobrou koupi.
Pokud je ta koupě pozemku jen momentální nápad na investici, tak bych to nedělal.

Offline golf.jm

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 06. 10. 2012, 17:43:24 »
Souhlasím s patrikem spořit peníze a z nich umořovat hypotéku mimořádnými splátky (které banka dovolí bez přehnaných poplatků) nebo při konci fixace. Pokud předpokládáme úplné splacení tak fixovat hypotéku na kratší dobu. Popřípadě můžete použít hypotéku s bilančním úročením (máte v bance i účet a úroky platíte pouze z té části úvěru, která není "kryta" částkou na Vašem kontě), ale  v současné době ji nabízí jen dvě banky a úrok je zde oběcně vyšší.
Nadšenec do financí a spoluautor webu, kde lze řešit hypotéka online. Při nákupu nemovitosti můžete využít katastr nemovitostí nahlížení a telefonní seznam.

Offline petr.rozkosny

• Nadšenec
  • **
    • Zobrazit profil
    • PenizeNAVIC.cz
« Odpověď #8 kdy: 23. 10. 2012, 10:34:25 »
Souhlasím s patrikem spořit peníze a z nich umořovat hypotéku mimořádnými splátky (které banka dovolí bez přehnaných poplatků) nebo při konci fixace. Pokud předpokládáme úplné splacení tak fixovat hypotéku na kratší dobu. Popřípadě můžete použít hypotéku s bilančním úročením (máte v bance i účet a úroky platíte pouze z té části úvěru, která není "kryta" částkou na Vašem kontě), ale  v současné době ji nabízí jen dvě banky a úrok je zde oběcně vyšší.

Záleží na konkrétních číslech. I u fixu na 5 let se dá dnes dostat pod 3 % (bez pojištění a dalších produktů), na druhou stranu při cash nad 500 000 Kč se lze u 5 letého termíňáku dostat na 3,7 % (Clear Deal).

V tomto případě je lepší hypotéku nesplácet a peníze zhodnotit.
Šéfredaktor portálu www.penizenavic.cz
POROVNEJTE si podílové fondy na http://www.penizenavic.cz/porovnavac-fondu
SPOČÍTEJTE si hypotéku na http://www.penizenavic.cz/kalkulacky/rozsirena-hypotecni-kalkulacka
ZEPTEJTE se investičních odborníků na http://www.facebook.com/penizenavic

S.B.

• Host
« Odpověď #9 kdy: 08. 02. 2013, 19:16:03 »
Založte klub konzervativců, vyfoťte se a pošlete "exotům" fotku. Moc by Vám to všem slušelo!  :D

v.sp

• Host
« Odpověď #10 kdy: 08. 02. 2013, 21:03:09 »
Já s nimi v tomhle případě souhlasím. Původní tazatel uvažoval peníze spořit, o možnosti investic se ani nezmiňoval.
Jestli někdo chce investovat půjčené peníze - proč ne. Ale neměla by to být jeho první investice. Ať si to nejdřív vyzkouší se svými vlastními penězi, ať klidně o ně přijde, ať zjistí jak moc dobře se mu přitom spí - třeba zjistí, že jeho odvaha končí u spořícího účtu. A nebo naopak že mu to jde a baví ho to.
Pak má smysl uvažovat o investování peněz místo splácení hypotéky a hlavně bude mít představu o (pro sebe) únosném riziku a tedy očekávatelném výnosu.

Platby GoPay