Na to má samozřejmě každý právo, rozhodnout se, jestli bude či nebude investovat...
Přesně tak. Ovšem přesně tohle právo porušují nejrůznější finanční zprostředkovatelé, kteří vedou k investicím lidi, kteří si přáli jen uložit peníze. Tato diskuse je naprosto excelentním příkladem.
Paní si na začátku přála:
Dobrý den, narodila se nám dcera a chceme jí začít spořit. Měsíčně bychom jí tam pravidelně mohli dávat 300 - 500 Kč a průběžně jednorázové vklady. Chtěli bychom jí spořit do 18-ti let, ale také mít možnost kdykoliv nějakou částku vybrat a nebo i předčasně spoření ukončit. Děkuji za radu 
Nebylo tam ani slovo o tom, že by chtěla investovat. Navíc uvedla zcela konkrétní částku (300-500 Kč měsíčně) a přání možnost kdykoli prostředky vybrat a nebo i předčasně spoření ukončit.
Pan poradce Rozkošný jí doporučuje program životního cyklu či podílové fondy, tj. investice, navíc takové, které jsou zjevně v rozporu s jejím přáním na možnost peníze vybírat či spoření předčasně ukončit. Její dotaz si zjevně ani pořádně nepřečetl, protože jinak by nepsal následující:
Otázkou je, kolik chce maminka spořit..
Bohužel to není první ani poslední poradce, který tlačí do investic klienty, kteří vůbec investovat nechtějí.
Dobrý den, pane Slanino,
jak jsem již zmínil, nejsem aktivním finančním poradcem. Od roku 2006 do roku 2008 jsem provozoval podnikatelskou činnost hypotečního makléře, živnostenský list mám od roku 2008 pozastaven (pokud by chtěl někdo zajít tak daleko, a zjišťovat si mě na Živnostenském úřadě).
Tazatelčino zadání jsem si přečetl, každopádně děkuji za jeho připomenutí.. Paní ovšem nezmiňuje ony průběžné jednorázové vklady, resp. o jakou částku v jaké frekvenci by se jednalo.
Ano, tazatelka se ptala na spoření pro miminko. Samozřejmě neznám tazatelčino vzdělání, finanční gramotnost apod. nemohu tedy soudit, zda-li se jedná o paní, která má v produktové nabídce zcela jasno a i tak poptává spoření, nebo se jedná o mladou paní, která se ve světě financí zatím orientuje méně. Lidé kolem mě investují přes pojištění, spoří přes pojištění, spoří si na důchod přes pojištění, dokonce mají i pojištění, které jim zaručí hypotéku (historicky nabízelo ING, jestli to nabízí pořád nevím)..
Jsou prostě lidé, kteří se ve finančních termínech orientují o něco méně.
Dle svého nejlepšího vědomí a svědomí jsem do této volné diskuze napsal svůj názor, tazatelce jsem nenabízel své služby, nesnažil se ji ani nijak kontaktovat. O žádném tlačení do něčeho tedy nemůže být řeč.
Opět si dovolím zmínit, že jsem do podílových fondů navrhoval investovat část prostředků. Tu část, kterou tazatelka nebude potřebovat. Peníze, které by chtěla tazatelka vybrat dříve (jednorázově) mohou být skutečně uloženy do spořících účtů.
Investici do podílových fondů bych si obhájil tím, že v dubnu tohoto roku činila dle ČSÚ inflace v ČR 2,4 %.
Vámi zmiňovaná Air Bank i Wustenrot nabízí na spořících účtech 2,5 % před zdaněním, tzn. 2,12 %. Tzn. výnos nepokrývá inflaci. K tomu samému došlo v březnu.. Za leden je to plus mínus na nule..
Tomu říkám rada nad zlato :-)
Každý si může zvolit jak se svými penězi naložit, nezbývá mi tedy, než tazatelce opět popřát šťastnou ruku ať již při výběru poradce či produktu.
Vám pak pane Slanino také přeji hodně úspěchu s Vašimi osobními financemi, ať je již spravujete jakkoliv.