Nový dotaz z oblasti pracovněprávních vztahů Nový dotaz z oblasti dluhů a insolvence

Potřebujete poradit od odborníka v oblasti pracovněprávních vztahů či insolvence?
Zajistíme Vám odpověď rychle za jednotnou cenu 99 Kč.

Odpověď je zajištěna do 48 hodin, vyjma víkendů a svátků. Lhůta pro zaslání odpovědi se však může v případě složitosti dotazu prodloužit. Uváděná cena je včetně DPH. Další podrobnosti o službě v Podmínkách užívání.

Nový dotaz do volného fóra

Chcete se zeptat ostatních uživatelů diskuzního fóra? Využijte zdarma obsahových rubrik.

Odpověď zajištěna není. Odpovídají nahodile pouze uživatelé diskuzního fóra. V případě potřeby rychlé a odborné rady doporučujeme využít placené poradny.

Autor Téma: Dotaz k darovací dani  (Přečteno 734 krát)

ABK

• Host
Dotaz k darovací dani
« kdy: 28. 04. 2012, 07:26:44 »
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat pokud mi můj prastrýc (strýc mého otce) chce něco darovat nebo odkázat jestli patřím do II. skupiny a jsem tedy osvobozen od darovací (dědické)daně. Pokud ne tak by mě zajímalo jestli by se to dalo napsat na otce a následně na mě...
S pozdravem ABK

Reklama

• Stálý člen

Kousalka007

• Host
Re:Dotaz k darovací dani
« Odpověď #1 kdy: 08. 06. 2012, 11:00:51 »
Do II. skupiny patří "strýc" a nikoli "prastrýc", v tomto případě z hlediska daně darovací i dědické je lepší aby Váš prastrýc daroval (odkázal) majetek (nevím, zda se jedná o nemovitý i movitý) Vašemu otci - > tento úkon je od daně darovací i dědické osvobozen bez podávání přiznání. A poté Váš otec Vám tento majetek daruje - > opět osvobozeno. Poplatky s tímto spojené jsou za  event. sepsání darovacích smluv advokátem, (není povinnost nechávat sepsat dar smlouvu u advokáta),  příp. odměna notáře při řešení dědictví a jelikož se jedná o dva samostatné úkony 1. dar : prastrýc -> otec, 2. dar: otec -> Vy, platí se dva poplatky na zápis do katastru nemovitostí, což činí 1.000,-Kč za každý zápis a je to celkově časově náročnější (pokud se jedná o nemovitý majetek).
V případě daru přímo prastrýc -> Vy činí daň darovací III. skupina 7% pokud je hodnota majetku do 1 mil. Kč (dále § 14 zákona č. 357/1992 Sb.) a daň dědická III. skupina 3,5% (tentýž paragraf - odst. 2).

Platby GoPay