Nový dotaz z oblasti pracovněprávních vztahů Nový dotaz z oblasti dluhů a insolvence

Potřebujete poradit od odborníka v oblasti pracovněprávních vztahů či insolvence?
Zajistíme Vám odpověď rychle za jednotnou cenu 99 Kč.

Odpověď je zajištěna do 48 hodin, vyjma víkendů a svátků. Lhůta pro zaslání odpovědi se však může v případě složitosti dotazu prodloužit. Uváděná cena je včetně DPH. Další podrobnosti o službě v Podmínkách užívání.

Nový dotaz do volného fóra

Chcete se zeptat ostatních uživatelů diskuzního fóra? Využijte zdarma obsahových rubrik.

Odpověď zajištěna není. Odpovídají nahodile pouze uživatelé diskuzního fóra. V případě potřeby rychlé a odborné rady doporučujeme využít placené poradny.

Autor Téma: vyplacení šeku  (Přečteno 4784 krát)

Offline Schunkahanapin

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
vyplacení šeku
« kdy: 01. 05. 2012, 03:20:37 »
Zdravím ve spolek :),mám asi problém?..obdržel jsem šek z USA,který přišel v obálce od přítele z usa,je krytý(v tom mu věřím)porád píše jestli už dorazil,to dorazil,za týden byl zde v ČR..akorát týden se válel na celnici,než mi dali vědět,týden jsem ho dostával domů,ALE TEĎ MÁM PROBLÉM S VYPLACENÍM. Nemám s tím žádné zkušenosti,je to poštovní šek:UNITED STATES POSTAL SERVICE-POSTAL MONEY ORDER,JE NA NĚM SÉRIOVÉ ČÍSLO,DATUM,ČÍSLO POŠTY a částka,kterou přítel zaplatil,vlastně to chápu tak,že to zaplatil u nich na poště,kde si vzali druhou část toho šeku,tuto potvrdili a poslal mi ji v obálce,aby mě jí zde na poště proplatili,ale zde na to koukají jako na???..a že chtějí k němu klasickou složenku!!,že by měla přijít..ať počkám,což se mi zdá jako hloupost a to že mne jen kůli nevědomosti,co s tím mají dělat uchlácholili??..abych neotravoval:-/. Nemáte někdo podobné zkušenosti a nevíte jak dál??,prosím o odpověď,ale opravdu zkušené!!..co vědí co s tím,děkuji!!.

Reklama

• Stálý člen

Offline Patrik Chrz

• Moderátor
  • Profík
    • ICQ komunikátor - 275282557
    • Zobrazit profil
Re:vyplacení šeku
« Odpověď #1 kdy: 01. 05. 2012, 07:08:42 »
Chtělo by to trochu upřesnit, co že je to za šek. Jestli klasický osobní nebo bankovní šek (tyto proplácí banky - pozor, ne všechny, z mých 10 bank, ve kterých mám účet, tak to dělá pouze jedna - a ani tady si nejsem jist úspěchem, protože tam mám jen spořák, ne běžný účet), nebo nějaký druh poštovního převodu peněz (něco jako poštovní poukázky Z/A, Z/C, Eurogiro a podobné - nicméně nevidím, že by Česká pošta nějak spolupracovala s USA, počet zemí, mezi kterými je možné posílat takto peníze je velmi omezený http://www.ceskaposta.cz/cz/sluzby/penezni-sluzby/default.htm ).

Jak jsem psal zde http://forum.mesec.cz/index.php?topic=1475.0 , proplacení šeku není u nás vůbec jednoduchá a ani levná záležitost (u malých částek přichází v úvahu jen Česká spořitelna a Komerční banka, které mají minimální poplatek za inkaso - 100 Kč, ostatní banky začínají na třech stovkách (Poštovní spořitelna), ale třeba Citi chce 650 Kč (na druhou stranu si už neúčtuje 1-2 % z vyplácené částky, jako ostatní banky).
Běžná lhůta na proplacení šeku (a tím ověření, zda je opravdu krytý) je 40 dní.
« Poslední změna: 01. 05. 2012, 07:20:01 od Patrik Chrz »

Offline Schunkahanapin

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 01. 05. 2012, 11:53:19 »
Velice děkuji,za profesionální odpověď,nevím co je to za tip šeku :(,je na něm logo s orlem a u.s mail-poštovní?,je zeleno fialový,mohu ofotit a poslat v soukr zpr.

Offline Patrik Chrz

• Moderátor
  • Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 01. 05. 2012, 12:28:40 »
Tak muzu se na nej podivat (pripadne zde je muj mail - tielk@gmx.de), ale rozhodujici neni, co na nej reknu ja, ale co na nej rekne banka. Jako prvni bych doporucil zajit do banky, kde mas ucet - minimalne se informovat, jestli jsou ochotni prijmout takovy sek k NEZAVAZNEMU inkasu. To nezavazne je dulezite, prakticky to probiha tak, ze sepises smlouvu s bankou, predas jim sek a oni se ho pokusi inkasovat Kdyz to vyjde, tak cca do mesice dostanes penize, kdyz ne (sek nebude kryty), tak ti ale banka nauctuje jeste poplatky :(. Jakou mas banku? - to kvuli tem poplatkum, nektere si uctuji za inkaso seku opravdu hodne, viz muj predesly prispevek.
K okamzitemu inkasu se prijimaji pouze cestovni seky (bylo by to na nem napsano, neco jako Travel check a podobne).
Pripadne ten sken muzes poslat do banky mailem s dotazem, jestli neco takoveho proplaceji. Osobne mam zkusenost, ze timto zpusobem dostanu kvalitnejsi informace. Pokousel jsem se pred par lety nechat si proplatit sek a byla to docela anabaze, na nekterych pobockach ho videli prvne v zivote a vubec netusili, co s tim maji delat.
Foto seku zde: www.mesec.cz/clanky/jak-prijmout-platbu-ze-zahranici/

Offline Schunkahanapin

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 01. 05. 2012, 23:03:02 »
DÍKY,odpověděl bych dříve,ale při stahování fotek toho šeku z foťáku na disk,se stala chyba..a to až tak,že mi to rozházelo přístup na můj druhý disk a už jsem na něj nedostal:-((..donutilo mne to ho naformátovat,mnoho fotek,inforamací a potřebných!!!dat je v háji:-((,to je asi trest za co??..za starost s tím kusem papíru,dnes už asi né,ale zítra až se uklidním to pošlu,je to nějaký šek z pošty!!-post mail šek..nevím,pošlu to asi zpět,ať pošle hotovost,nebo ty west.u.poukázky.

Reklama

• Stálý člen

Offline Patrik Chrz

• Moderátor
  • Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 02. 05. 2012, 03:07:49 »
Tak je možné, že to je nějaký šek splatný pouze na poště v USA. Každopádně určitě bych to zaslal do nějaké banky případně i na info@post.cz s dotazem, zda jsou proplacení schopni zajistit.
Nejméně problematický pro obě strany je PayPal no a pak klasický bankovní převod (zde bych doporučil založit si účet v Zuno, která má příchozí zahraniční platby zdarma - pokud ještě nemáš, tak mi před založením pošli mail, pošlu ti doporučení a oba vyděláme tři stovky :) ). Ale nevím, jestli to se mu bude chtít, protože za odeslání zahraniční platby od zaplatí odhadem nějakých 40 $

Offline Schunkahanapin

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 02. 05. 2012, 15:18:02 »
DÍKY ZA RADY,UŽ JSEM TO ŘEŠIL I S POŠTOU,mailem,faxem..i s hlavní centrálou!,je to poštovní poukázka-né šek a oni to neproplatí,nemají na to smlouvu,na obštrukce s bankou a mastnou platbou "za nic",nemám pomyšlení,takto stornujem a učiníme platbu jinak..přes w.u.,díky moc za rady a pomoc se zorientovat:-).

Offline Patrik Chrz

• Moderátor
  • Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 02. 05. 2012, 17:09:31 »
Jo WU je bezproblémový i když u vyšších částek (pro odesilatele) poněkud drahý. Hlavně pozor na to, věc posílej (službu poskytni) až budeš skutečně držet v ruce peníze, viz můj článek o podvodech na internetu, sekce "nigerijské balíčky"
http://www.mesec.cz/clanky/financni-podvody-na-internetu/

Platby GoPay