Nový dotaz do volného fóra
Chcete se zeptat ostatních uživatelů diskuzního fóra? Využijte zdarma obsahových rubrik.
1
Obecná poradna / Příjmy z pronájmu - výdaje na firemní auto, které mám k soukromým účelům
« Poslední příspěvek od jana2018 kdy Dnes v 17:18:45 »Mám příjmy ze závislé činnosti a příjmy z pronájmu dle §9. Daňové přiznání si tedy dělám sama. Od zaměstnavatele mám k dispozici služební automobil, a to i pro soukromé účely. Automobil je mi zaměstnavatelem řádně přidaňován a rovněž si platím PHM za soukromé km. Mohu si nějakým způsobem uplatňovat výdaje na toto auto, když nejsem vlastníkem, ale "platím" si ho? Auto používám k návštěvám mnou pronajímané nemovitosti a k výběru nájemného. Paušál na dopravu dle §24/2/zt zřejmě nelze využít, když nejsem vlastníkem. Předpokládám, že nějaká možnost je, když náklady na púrovoz auta si hradím a slouží mi k ekonomické činnosti...?
Děkuji Jana
Děkuji Jana
2
Obecná poradna / Daňové přiznání - ano či ne a jak?
« Poslední příspěvek od Drejkys kdy 02. 02. 2025, 20:18:49 »Dobrý den, prosím o radu jak postupovat?
Od 05/2022 jsem byl OSVČ, v roce 2023 jsem vstoupil do paušálu. Následně jsem v 02/2024 ukončil činnost (vlastně jen přerušil, prý je to ale stejné). Bylo mi vysvětleno, že tím automaticky také vystupuji z paušálního režimu. Za leden a únor 2024 jsem ještě odváděl paušální odvod, i když už jsem nic nevydělal (nezaplatili mi a už asi ani nezaplatí). Hned po ukončení činnosti jsem se přihlásil na ÚP a pobíral minimální podporu v nezaměstnanosti. Od 05/2024 mi byl přiznám invalidní důchod 1. stupně a od 07/2024 jsem osoba pečující o jinou osobu závislou na pomoci. Zaměstnán nejsem a nebyl jsem ani v roce 2024. Jestli se nepletu, měl bych kvůli těm 2 měsícům v roce 2024 odevzdat daňové přiznání? Pokud ano, mohu jej zadat online, když tam uvádějí, že online nelze za část zdaňovacího období? Nebo se v mém případě nejedná o přiznání za část období? Nezaplacené faktury se asi do přiznání neuvádějí, když jsem zaplaceno nedostal? To znamená že bych tam zadal příjmy "0"? V online aplikaci, je tam i část, kde se ptají na ten ID, to bych tam měl zadat? A nebo se mohu přiznání nějak vyhnout? Předem moc děkuji za radu.
Od 05/2022 jsem byl OSVČ, v roce 2023 jsem vstoupil do paušálu. Následně jsem v 02/2024 ukončil činnost (vlastně jen přerušil, prý je to ale stejné). Bylo mi vysvětleno, že tím automaticky také vystupuji z paušálního režimu. Za leden a únor 2024 jsem ještě odváděl paušální odvod, i když už jsem nic nevydělal (nezaplatili mi a už asi ani nezaplatí). Hned po ukončení činnosti jsem se přihlásil na ÚP a pobíral minimální podporu v nezaměstnanosti. Od 05/2024 mi byl přiznám invalidní důchod 1. stupně a od 07/2024 jsem osoba pečující o jinou osobu závislou na pomoci. Zaměstnán nejsem a nebyl jsem ani v roce 2024. Jestli se nepletu, měl bych kvůli těm 2 měsícům v roce 2024 odevzdat daňové přiznání? Pokud ano, mohu jej zadat online, když tam uvádějí, že online nelze za část zdaňovacího období? Nebo se v mém případě nejedná o přiznání za část období? Nezaplacené faktury se asi do přiznání neuvádějí, když jsem zaplaceno nedostal? To znamená že bych tam zadal příjmy "0"? V online aplikaci, je tam i část, kde se ptají na ten ID, to bych tam měl zadat? A nebo se mohu přiznání nějak vyhnout? Předem moc děkuji za radu.
3
Obecná poradna / Daňový bonus na osvojené dítě
« Poslední příspěvek od Olif kdy 29. 01. 2025, 11:14:05 »Dobrý den, chci se zeptat, u manžela muzeme uplatnit daňový bonus na dite, které si adoptujeme. Zjistila jsem, že bonus mužem využít i v době před osvojenim, čekáme ještě teď na poslední soud, kdy už potom budem mít naše jméno. Nevím ale přesně od jakého měsíce můžu bonus uplatnit. Syn se narodil v únoru, potom bylo usnesení o sverini do péče, ale tam jsem uvedena jen já. Musí ubehnout určitá doba a pak je rozsudek o svěření do péče před osvojenim tam už jsme oba. A to zase trvá půl roku a pak už je rozsudek o osvojení na který čekáme. Jde mi o to může manžel uplatňovat už od února nebo až v měsíci toho rozsudku? Děkuji za odpověď. Kašpárková
4
Obecná poradna / Koupě bytu - daň z nemovitosti
« Poslední příspěvek od davsonz kdy 13. 01. 2025, 11:14:47 »Dobrý den, koncem roku 2024 jsme podepsali kupní smlouvu na koupi bytu. Byt se převede až 20 ledna 2025. musím podat přiznání do konce ledna 2025? Děkuji.
5
Obecná poradna / Nezdanitelny příjem z prodeje pozemku - daňové přiznání
« Poslední příspěvek od davsonz kdy 13. 01. 2025, 11:12:02 »Dobrý den, koncem roku 2024 jsme prodali pozemek, na kterém uběhl pětiletý časový test, tudíž je osvobozen od daně. Je nutno podávat daňové přiznání? Děkuji.
6
Obecná poradna / Předčasný důchod a zdanění crowdfundingu.
« Poslední příspěvek od Petr Pitauer kdy 31. 12. 2024, 09:56:54 »Přeji dobrý den všem. Pokud bude mít někdo chuť a zájem, mohl by poradit, jak se daní příjmy z crowdfundingu u předčasného důchodce? Předem děkuji a všem přeji zdravý, úspěšný a spokojený rok 2025! Petr
7
Obecná poradna / Danění prodeje podílových listů a kryptoměn
« Poslední příspěvek od Ander24 kdy 30. 12. 2024, 09:03:11 »Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně danění (vyplnění daně z příjmu)...
Modelový příklad:
V roce 2025 budu prodávat :
- podílové listy za 60 tisíc Kč vlastněné déle než 3 roky,
- akcie za 60 tisíc vlastněné méně než 3 roky
- kryproměnu za 90 tisíc
Budu něco dodaňovat 15%?
Mám zato, že u 1) byl splněn časový test, u 2) mám méně než 100.000 a u 3) mám také méně než 100.000. Nebo se jednotlivé položky (pro maximum 100.000 / rok) navzájem sčítají (podílové listy/akcie a krypto)?
Děkuji všem za odpověď
měl bych dotaz ohledně danění (vyplnění daně z příjmu)...
Modelový příklad:
V roce 2025 budu prodávat :
- podílové listy za 60 tisíc Kč vlastněné déle než 3 roky,
- akcie za 60 tisíc vlastněné méně než 3 roky
- kryproměnu za 90 tisíc
Budu něco dodaňovat 15%?
Mám zato, že u 1) byl splněn časový test, u 2) mám méně než 100.000 a u 3) mám také méně než 100.000. Nebo se jednotlivé položky (pro maximum 100.000 / rok) navzájem sčítají (podílové listy/akcie a krypto)?
Děkuji všem za odpověď
8
Obecná poradna / Re:Kreditní karta
« Poslední příspěvek od Patrik Chrz kdy 23. 12. 2024, 12:29:24 »předplacená kreditka - no, otázkou je, jak se bude hlásit v terminálu. Pozor také na to, že třeba některé autopůjčovny natvrdo vyžadují embosované kreditky. V Itálii nám odmítli na tehdejší kreditku od Hello bank půjčit auto. Bohužel z popisu u téhle banky není jasné, jestli je embosovaná, jen z toho náhledu v aplikaci to vypadá, že spíše ne.
9
« Poslední příspěvek od Honza_vm kdy 22. 12. 2024, 00:47:14 »Odpovím si sám (mám trošku škodolibnou radost, že můj kartový guru Patrik Chrz nevěděl :-)) , pokud někdo potřebujete kreditní kartu (např. pro půjčení auta v zahraničí) a zároveň je pro vás z nějakého důvodu komplikované ji získat od své banky, tak řešením je nizozemská banka Bunq https://www.bunq.com/
Kreditka je předplacená, účet zdarma, založení on-line za pár minut.
Kreditka je předplacená, účet zdarma, založení on-line za pár minut.
10
« Poslední příspěvek od Honza_vm kdy 19. 12. 2024, 11:21:58 »Zkusil jsem KB a ČS. Mám tam "předschválené částky"a dlouhou historii obratu.
Zajímá je příjem.
Ve chvíli kdy sdělím, že mám příjem pouze z kapitálového majetku, tak je žádost zamítnuta.
Zajímá je příjem.
Ve chvíli kdy sdělím, že mám příjem pouze z kapitálového majetku, tak je žádost zamítnuta.