Nový dotaz do volného fóra

Chcete se zeptat ostatních uživatelů diskuzního fóra? Využijte zdarma obsahových rubrik.

Autor Téma: Danova rezidence po relokaci do zahranici  (Přečteno 12894 krát)

cassis_spore06

• Host
Danova rezidence po relokaci do zahranici
« kdy: 09. 12. 2022, 10:59:24 »
Dobry den,

v rijnu jsem se prestehoval a zaregistroval ve Svycarsku, kde nyni pracuji, cimz jsem se stal danovym rezidentem Svycarska. Co bych potreboval vedet je, jestli jsem v tento okamzik povazovan i zaroven za danoveho rezidenta v CR nebo na zaklade dohody o dvojim daneni jsem danovym rezidentem pouze ve Svycarsku?
Pokud je to tak, budu prijem za 2022 co jsem mel v CR pred prestehovanim danit v CR nebo ve Svycarsku? Nikdy jsem nemel prijem soubezne v obou zemich.

Dekuji vsem za jakekoliv info!

Reklama

• Stálý člen

Offline Patrik Chrz

• Moderátor
  • Profík
    • Zobrazit profil
Re:Danova rezidence po relokaci do zahranici
« Odpověď #1 kdy: 10. 12. 2022, 06:18:47 »
Na tyhle případy se opravdu vyplatí použít daňového poradce.

Můj názor je, že je rozhodujcí, zda jsi v některé ze zemí byl 183 dnů v daném roce. Pokud ano, v té budeš podávat roční vyúčtování daně, kam zahrneš i příjmy z té druhé země a započteš (dle pravidel příslušné dohody o zamezení dvojího zdanění) i tam zaplacené daně.

cassis

• Host
Re:Danova rezidence po relokaci do zahranici
« Odpověď #2 kdy: 27. 12. 2023, 14:14:00 »
Doplnim spravnou odpoved, kdyby nekdo hledal:
V den Registrace ve Svycarsku se stavate danovym residentem tam, a prestavate byt danovym residentem v Cechach. Rok ve kterem se clovek prestehuje se dani jako rozdeleny rok - vydelky v Cechach pred prestehovanim se dani v cechach, vydelky ve Svycarsku po prestehovani se dani ve
Svycarsku. Soubezne prijmy jsou komplikovanejsi (neco je ve tu zajima, neco ne, takze na to je skutecne dobre navstivit danoveho poradce..)

Platby GoPay