Nový dotaz do volného fóra

Chcete se zeptat ostatních uživatelů diskuzního fóra? Využijte zdarma obsahových rubrik.

Autor Téma: Nutnost podat daňové přiznání po zvýšení limitu pro příjmy dle §7-10 ZDP?  (Přečteno 49865 krát)

Offline PetrK91

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
Dobrý den, jsem zaměstnanec a mám jiné příjmy dle § 10 zákona o daních z příjmů (investice na Zonky). V prvních letech jsem měl vyšší výdaje než příjmy (investoval jsem), následující roky jsem přestal investovat a začal jsem peníze čerpat. Vždy byly příjmy vyšší než 6000 Kč, proto jsem podával daňové přiznání. Nicméně vzhledem k započítání výdajů z předchozích let byla daň nulová. Nyní se limit příjmů pro nutnost podat daňové přiznání pro poplatníka s jinými příjmy zvýšil na 20 000 Kč. Této hranice však nedosahuji. Chci se zeptat, zda mám povinnost podat daňové přiznání. Zda nebude problém, že jsem v minulosti využil výdaje ke snížení daňového základu a nyní by nedošlo, vlivem nepodání daňového přiznání z výše uvedeného důvodu, ke zdanění příjmů, které mi plynou až nyní.
Pro lepší ilustraci uvedu příklad:
R. 2021 - výdaje = 20000; příjmy 5000; základ daně 0
R. 2022 - výdaje = 0; příjmy 10000; základ daně 0 (uplatnění výdajů z předchozího roku
R. 2023 - výdaje = 0; příjmy 15000, nepodání daňového přiznání (příjmy nižší než 20000 Kč)

Děkuji za odpověď.

Reklama

• Stálý člen

Platby GoPay