Držím palce, ať to vyjde. Bohužel moje "sociální bublina" je "strašná", samé zrady, podvody, finanční krachy,... takže já bych navrhoval následující postup.
Byt koupíte Vy na svojí hypotéku (kdo bude fyzicky splácet, jestli přítelkyně nebo napůl už je jedno). Pokud se s přítelkyní rozejdete, zůstane Vám sice na krku hypotéka, ale i byt. Zároveň bude přítelkyně motivována co nejrychleji hledat řešení, aby mohla hypotéku na sebe přepsat (zvýšení příjmů např. ), nebo si Vás vzít, kdy to pak bude jedno.
Protože varianta, kdy budete jen ručitel na cizí hypotéce je opravdu totálně na prd. Nemáte žádná práva (ani nezjistíte, zda je hypotéka řádně splácena) a když nebude přítelkyně spolupracovat, tak nemáte ani jak se z té hypotéky vyvázat. Bohužel na něco takového dojela moje babička, kdy jedna z jejích dcer si nechala jejím domem ručit za úvěr a babička se to, že nesplácí, dozvěděla, až když po ní banka začala vymáhat zesplatněný dluh.
Navíc i jako ručitel klasifikovaného úvěru máte negativní záznam v úvěrových registrech.