Nový dotaz do volného fóra

Chcete se zeptat ostatních uživatelů diskuzního fóra? Využijte zdarma obsahových rubrik.

Autor Téma: Invalidní důchod třetího stupně  (Přečteno 4278 krát)

sofia111

• Host
Invalidní důchod třetího stupně
« kdy: 07. 07. 2023, 09:10:57 »
Hezký den od 25.5 mě byla ukončena nemocenská .Nemocenskou jsem měla  dle měsíců někdy 17800 někdy 19800 někdy 22000a byl  mě od 26.5schválen invalidní důchod třetího stupně dvě operace páteře , ikdyž v papíru je že invalidita nastala 2.5 což nechápu . Ovšem výměr ještě nemám je smutný že člověk , který pracuje stále má čekat na peníze a musí platit nájemné atd.Chci se optat počítá se invalidní důchod s hrubého příjmu ve smlouvách v práci nebo co jde ve výplatních paskách .Ve smlouvě je třeba 23000 hrubého ale na výplatních paskách 27000-37000....jsem narozená 1982 pracuji od 17 let výplaty jsem měla vesměs od 29000-32000 přesčasy atd ale ve smlouvách je vždy mnohem nižší hrubý příjem , nežli na výplatních paskách a tak se bojím kolik dostanu.Dekuji za odpověď

Reklama

• Stálý člen

Offline Patrik Chrz

• Moderátor
  • Profík
    • Zobrazit profil
Re:Invalidní důchod třetího stupně
« Odpověď #1 kdy: 11. 07. 2023, 14:50:02 »
Přesný způsob výpočtu invalidního důchodu neznám, tam hraje roli spoustu věcí (myslím, že je to jako u starobního, kde je nějaká pevná a nějaká procentní částka), ale vždy se u všech náhrad počítá se skutečným příjmem, nikoliv tím ve smlouvě.
Pokud tedy byl celý příjem vyplácen jako mzda (a ne třeba ve formě nějakých náhrad, jako jsou diety, náhrad na používání osobního vozidla a všelijaké jiné "odklony") a tedy z něj bylo řádně odváděno sociální pojištění, použije se tento příjem pro výpočet i invalidního důchodu (což ale nemusí znamenat, že výsledně vypočtený důchod bude ve výši předešlých příjmů - jak jsem psal výše, výpočet je složitější).

tommar007

• Host
Re:Invalidní důchod třetího stupně
« Odpověď #2 kdy: 13. 07. 2023, 12:25:07 »
Kamarádka má invalidní důchod třetího stupně přiznaný od listopadu a přes urgence dosud neviděla ani korunu. Takže žije z 10 tisíc Kč důchodu 1. stupně, který naštěstí ještě dostává...

Platby GoPay