Tak to mě do sbírky chybí jen ten FX GLOBAL, jinak mi už volali všichni… Řekl jste to přesně – „lhát do telefonu“. Právě když ten zlořád má pouze ústní formu, tak se to špatně prokazuje. Kontaktovalo mě již několik provozovatelů webů, kteří mi říkali, že oni diskuze mazat nechtějí, ale potřebovali by nějaký písemný důkaz, že to, co píšu, je pravda. Asi před dvěma roky se našel člověk, který si rozhovor s „makléřem na telefonu“ nahrál, dal k tomu video s komentářem a celé to zveřejnil na webu. Byl to naprosto exemplární případ, jak se volající snaží manipulovat s člověkem a zneužít jeho neznalost, nezkušenost či neodbornost v dané oblasti. Ale i toto video již bylo dávno odstraněno, nevím proč, možná volaný zapomněl upozornit „makléře“, že hovor je nahráván…
Když už jste zmínil ČNB, myslím, že o praktikách CFD brokerů obecně ví, poskytli k tomu i nějaké vyjádření na svém webu, řada lidí si už u ČNB stěžovala. Ale vyrozuměl jsem z toho, že je rozdíl, když je u centrální banky v dané zemi broker registrován a dohlížen nebo když tam má jen „notifikaci“. Asi není náhoda, že velká část brokerů tohoto typu je registrována a dohlížena na Kypru. Kypr si svou politikou tyto společnosti k sobě nalákal a svým způsobem z nich žije a je tedy otázkou, zda tam bude vůle něco dělat v jejich neprospěch. Myslím si, že je problém v legislativě a úrovni vymahatelnosti práva, odtud musí přijít reforma. Z diskuzí s právníky orientující se v právních řádech v zahraničí vím, že pokud by si toto dovolili v některých jiných zemích, postup ve prospěch klienta by byl velmi jednoznačný. Jinak názorů, že i u nás mají v těchto společnostech „zainvestováno“ vlivní politici, jsem slyšel mnoho, ale to nemohu nijak dokázat, takže je to jen spekulace.
Ale já zůstávám optimistou. Věnuji se tomuto tématu již několik let a myslím si, že neseriózní brokeři už hrají o čas a sami cítí, že to jejich Eldorádo už pomalu končí. Lidé už jsou opatrnější, učí se bránit, archivují si veškerou komunikaci s brokerem a shromažďují další důkazy, spojují se a nenechají se zastrašit. Pronikla do toho řada právníků, kteří úzce spolupracují s lidmi z oboru. Asi to ještě nějakou dobu potrvá, ale věřím, že se dožiju toho, že i u nás tento styl „podnikání“ bude trestný resp. nebude možný.