To je jednoduchý. Výdajový paušál je dán zákonem. Já takto pracuju taky. Můj jediný výdaj je internet (330,- Kč, platí "zaměstnavatel", ale používá to celá rodina, když jsme doma 3 OSVČ, co pracujeme na PC). Výdaje na telefon prakticky nemám, máme maila, že. Takže výdajový paušál mi zůstává v kapse. Ale pozor: nemám placenou dovolenou a prakticky ani nemoc. Proto výdajový paušál, co mi zůstává v kapse, nesmím probendit, ale musím si vytvořit rezervu právě pro tyto případy. Rozdíl oproti zaměstnaneckému poměru je skutečně propastný.
Ale pozor: jsou povolání, kde je ten paušál přijatelný a výdaje se blíží k paušálu. To jsou třeba řemeslníci a paušálem 80%. paušál slouží k tomu, aby nemuseli evidovat každý přiblblý výdaj, třeba nůž do hoblíku za 100,- Kč. Já si teda případné výdaje eviduju, ale je to proti paušálu jen zlomek výdajů.
U Vás bych si tipla, že na tom budete podobně, PC můžete mít od zaměstnavatele, takže byste mohl mít jediný výdaj, a to na připojení k internetu. Počítám, že se vejdete do pětistovky měsíčně, to to jsem to hodně přestřelila.