Nový dotaz do volného fóra

Chcete se zeptat ostatních uživatelů diskuzního fóra? Využijte zdarma obsahových rubrik.

Autor Téma: Fakturování affiliate provizí z USA jako plátce DPH  (Přečteno 7558 krát)

Offline deenius

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
Dobrý den

Řeším následující problém:

Jsem plátce DPH a podnikám ve více oborech, přičemž jedním z nich je nově i affiliate marketing (Propagace nějakého produktu za provizi). Mám založen affiliate účet u Clickbank (affiliate síť), kde se mi postupně shromažďují vydělané dolary (řádově jednotky tisíc USD), které bych rád poslal na svůj účet v ČR. Nevím si však rady, jak danou sumu dostat do účetnictví, jelikož po mě daná affiliate síť nevyžaduje vystavení faktury. Jediné co potřebují znát, je číslo mého účtu a EIN (Employer Identification Number - není problém získat od IRS). Také by mi pomohlo, kdyby mi někdo poradil, jak je to z DPH, jelikož tu v USA neznají.

Přemýšlel jsem, že bych vystavil novou fakturu bez DPH na vyplacenou částku. Nicméně, nevím, zda by tohle byl správný postup a rovněž uvažuji nad tím, jaký kurz pro převod bych měl případně použít?

Děkuji předem za jakoukoli radu. 

Reklama

• Stálý člen

Lada

• Host
Re:Fakturování affiliate provizí z USA jako plátce DPH
« Odpověď #1 kdy: 20. 09. 2021, 11:45:59 »
Podle mě se jedná o poskytnutí služby do třetí země osobě povinné k dani (tj. podnikateli-firmě, nikoli soukromé osobě nepodnikateli) s místem plnění v zemí sídla odběratele (předpokládám, že Clickbank má sídlo v USA?).

Za tuto službu český dodavatel - plátce DPH (tj. vy) vystaví odběrateli (zde Clickbank) fakturu bez DPH a částku této faktury uvede v ČR do přiznání k DPH na řádek 26.

Trochu komplikovanější to asi bude s datem uskutečnění plnění, což by mělo být datum poskytnutí služby. Vy však vystavujete fakturu až po několika měsících, během nichž jste službu poskytoval opakovaně - na jedné faktuře tedy budou souhrnně uvedeny různé služby s různými daty poskytnutí. Musíte si tedy jako datum uskutečnění plnění uvedené na faktuře zvolit datum, které dokážete v případě potřeby před finančním úřadem obhájit.

Fakturu si pouze založte do účetnictví pro vlastní účely a firmě Clickbank ji neposílejte, když ji nechtějí. Vystavte ji na částku, kterou máte od Clickbank obdržet (nebo jste již obdržel), v měně USD.

Offline deenius

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Fakturování affiliate provizí z USA jako plátce DPH
« Odpověď #2 kdy: 22. 09. 2021, 08:20:06 »
Děkuji za odpověď.

Přesně toto jsem si myslel ;)

Platby GoPay