Velmi mě pobavil poslední příspěvek, hlavně to o provizích
to je dobře, smích léčí
Asi si neuvědomujete, že každý produkt v sobě obsahuje provizi.
a vy si asi neuvědomujete, že ty proukty lidi vůbec nepotřebují a co hůř, ani nechtěji. A když potřebuji jeden, koupí jeden. Ne na doporučení pojišťováků tři až čtyři, které navíc jdou velmi často proti sobě.
A zajisté máte certifikace na investice, úvěry,pojišťovnictví,hypotéky a hlavně certifikaci u ČNB, kterou každý, kdo by chtěl radit,musí mít
úú, teď mám strašně špatný pocit. Dělal jsem si sám daňové přiznání.. a pomohl kolegovi z práce.. i když nejsem certifikovaný daňový poradce. Co jsem to jen provedl! Každej kdo chce dělat daně musí mít licenci a kdo ji nemá.. není v žádném případě kompetentní radit ostatním, protože o tom nemůže bez toho naučenýho testu nic vědět!.. co jsem to jen provedl.. Taky jsem si vyměnil žárovku.. i když nemám vyhlášku 50..
je to stejné jako když řeknete, já jsem si bral před 3 lety hypo u XY tak si ji tam vem taky, jsou nejlepší. To se rovnou můžete zeptat na radu bezdomovců na hlaváku.
..nebo dokonce pojišťováků
A víte co je na tom nejhorší? Viděl jsem práci výborných finančních analytiků. Ne pojišťováků, ale ANALYTIKŮ a viděl jsem s jakou lehkostí se pohybují mezi indikátory, potřebami, znali vztahy vlastních a cizích peněz a dokazali to vysvětlit i technikovi jako jsem já. A třebaže se to týkalo finančního řízení velkých firem, většina z toho se dala bez problémů aplikovat na rodinný a osobní rozpočet. Spoustu z jejich rad používám sám, i k ušetření, i k investicím.
Ale v životě jsem neslyšel pojišťováka, že by byl schopen říct jak vhodně určit poměr vlastních peněz a hypotéky pro investici do nemovitostí. Jak využít pákového efektu vlastních peněz. Nebo jak sestavit rozvahu a výsledovku rodinného rozpočtu. Nebo jak rozložit příjmy v rodině, aby člověk ušetřil na daních. Jak poznat dobrý dluh od špatného nebo jaký je rozdíl mezi útratou, spořením a investicí. A jaká je skrytá cena každého nákupu.
Ti vaši pojišťováci "s licencí od ČNB" neumí nic jiného než prodávat pojistky. Čím víc peněz člověk má, tím dražší pojistku mu podvrhnou na co nejdelší dobu. Samozřejmě zruší veškeré "nevýhodné" dlouhodobé produkty, které jsou starší než 5 let, třebaže byly výhodně uzavřeny na 40. Kurník, vždyť ty pojistky byly tak výhodné už před deseti lety a teď jsou všechny ještě mnohonásobně výhodnější, i když jsou dražší! To už musíme žít v době, kdy lidi nemusí pracovat a navzájem si všichni pomáhají, ne?
Navíc Patrik reagoval na klasický případ "vezměte si delší hypotéku, abyste mohli platit dražší pojištění", proboha!
Jenže nezávislé finanční analytiky mám rád, víte proč? Protože ti jsou placení procentem z toho, co podniku vydělají navíc. Daňoví poradci jsou taky fajn, víte proč? Protože se pod svojí práci podepíší a když vám zvořou daně, je to JEJICH problém. Ale pojišťovácí? Z provizí ze zisku by se neuživili a pošli by hlady a po podpisu zodpovědnosti by z nich půlka šla sedět a půlka pod most.