Cetelem je taková obyčejná slušná nebankovka - kromě těch obyčejných klientů, kteří u nich mají obyčejné půjčky jsou zákazníky používající jejich produkty i fajnšmekři - abychom nechodili kolem horké kaše, konkrétně kreditní karty, protože mají nejlepší kurzy pro zahraniční transakce na trhu a z každé transakce vrací 2 - 4 % peněz zpět (kreditka je samozřejmě splácená v bezúročném období) a tato odměna jde i z peněz zákazníků, kteří platí úroky z obyčejných úvěrů.
Navíc někdy ve spolupráci s některými obchodníky připraví nějakou zajímavou akci jako 10 % sleva při nákupu na splátky (solidní nabídka, jelikož ji lze kombinovat i s jinými slevami poskytovaných obchodníkem), takže si na vybrané zboží stačí sjednat třeba minimální možný úvěr (3000 Kč - zbytek zaplatit samozřejmě nějakou "vracecí" kreditkou, třeba přímo tou od Cetelemu), od úvěrové smlouvy odstoupit do 14 dnů, případně jen předčasně spatit a pár korun úroků za několik dnů bohatě vykompenzuje několika stokorunovou slevu z ceny zboží.
Poměrně častou nabídkou, která se objevuje je nákup na splátky bez navýšení - obecně po několika zaplacených splátkách posílají rovnou i kreditní kartu k dalším nákupům, takže zákazníkem se lze stát poměrně snadno.
Nejspíš záleží na co ty peníze potřebuješ - pokud si chceš koupit konkrétní zboží, není totiž asi nic jednoduššího, než si ho vzít na splátky u Cetelemu a další úvěr lze pak řešit kreditní kartou (nicméně bych využíval bezúročné období), pak pravidelně zasílají nabítky na klasické úvěry, tedy prakticky předschválené, protože klienta už znají.
Abych jen nechválil, tak asi za "nejnekalejší" (vím, divné slovo) obchodní praktiku bych označil cpaní pojištění ke každému úvěrovému případu, které je nutno explicitně odmítat (ale tak se bohužel chovají i jiné instituce - lze se s tím setkat i v bankách) a pak ještě asi přítomnost rozhodčí doložky ve smluvní dokumentaci (kterou lze údajně odmítnout - bohužel jsem to nezjišťoval)...
A lze říct, že úvěrují poměrně odpovědně - já si pokoušel sjednat spotřební úvěr kvůli bonusu (poukázky na 5000 Kč do Alberta) v zimě 2013 a to jsem odešel s nepořízenou - asi tak 3 měsíce předtím než přišli s tou akcí jsem si totiž pořizoval bezúročný úvěr na 3 měsíce u Sberbank CZ a tehdy jse ho ještě neměl splacený - kromě toho jsem měl tehdy hypotéku a úvěr ze stavebního spoření, tak to jednoduše vyhodnotili, že více peněz mi už nepůjčí.
Takže závěrem asi tolik - pokud ti nepůjčí už ani v Cetelemu (nebo Home Creditu), tak jinde bych to už nezkoušel...