Dobrý den všem.
Rád se připojím k této zajímavé diskuzi. I tady je vidět, že finanční gramotnost nás Čechů není nijak vysoká a na některé věci si ještě zvykáme a přicházíme na ně. Někdy objevujeme objevené.
Rád bych některé v této diskuzi opravil. Díky tomu, že E&S je jediná spol., která Vám umožní investovat PŘÍMO do fondu mícháme tu hrušky a brambory.
To že jsou nějaké poplatky chápeme všichni. Jejich výši umíme porovnat také (5% je více jak 2% apod.), ale co se nedozvíme a tak nemůžeme porovnat je, za co ty poplatky jsou a komu a kolik jich po cestě vlastně je (než se nakoupí akcie v té LA ...). Většina poplatku u "českých" fondů (agio=vstup.poplatek, managerský popl. ...) nejsou poplatky do fondu, ale bankovnímu domu nebo instituci, která za nás do fondu investuje. Stačí se podívat do statusu fondu a mnohé odhalíte, ale to je potřeba číst a hledat. Příkladů je spousta, snad jeden za všechny
http://www.csob.cz/cz/fondy/Zajistene-fondy/Stranky/BE6213170291.aspx . To že ten ISIN nejde najít na fondprofessionell až zas tak neřeším, to že to je fond v Belgii už je zajímavá zpráva a že fondovou rodinou je KBC je také dosti podstatné. Už jenom z toho, bez dalšího pátrání, vyplývá, že KBC to asi nedělá zadarmo ... náhled na podobný fond udává něco (poplatky) úplně jiného
http://www.fondsprofessionell.de/datenbank/detailed.php?period=1y&&ric_code=KBC331.9ČSOB byl jen příklad, nemyslím tím nic konkrétního a je to určitě způsob, jak investovat. Stejně tak jsou na tom KB, ČS a další. Jen poplatky se "ztrácí" ve zhodnocení. I tak mi nedělá problém platit agio i 10%, a ročně třeba 5%, když mi to budou zhodnocovat 40% oproti "bez poplatku" s výnosem 3% - je to schválně oboustranně přestřelené.
V jednoduchosti, co je levnější: nakoupit fond přes (např.) ČSOB nebo přímo u KBC. ...
Věřím, že se tu na toto téma strhne rozsáhlá diskuze, ale než se do mě pustíte, najděte si originály factheetu.
Další důvody být "napřímo" je bezpečnost, daně, záruky, majetek/finanční hodnota(závazek) ...
Prosím všechny aby rozlišovaly i pojmy investuji s E&S (nebo pomocí E&S) a investuji do ...
Zisky nedělá E&S, ale FT, PNB, ...
Trvalo mi 3 měsíce, než jsem se odvážil zainvestovat do FT (pomocí E&S) a dnes vím, že z pohledu 10>let to jen z pohledu poplatků byla nejlepší a nejlevnější investice.
Omlouvám se všem, komu motám hlavu a opravdu jsem "v tom (na internetu apod.)" ležel 3 měsíce a zainvestováno mám více jak rok.
Pro rozhodnutí: ano,
není to podvod ani "letadlo", poplatky a podobné zvažte podle nabídky, záleží na vás, čemu dáváte přednost a jaké informace máte ... Mě to vyšlo jednoznačně.