Dobře, dobře, nemyslel jsem to zle. Taky mi to trochu ujelo. Zatím každý, kdo se "přesvědčil" o výhodnosti této společnosti mi opravdu hodně připomněl úplně stejnou skupinu lidí, kteří ještě před rokem úplně stejným jazykem hájili business angles, nebo jak se jmenovali. A někteří na ně nedali dopustit ani poté, co už nebylo z čeho vyplácet "zisky". Zároveň mám trochu problém, jakmile přijde řeč na "zaručený zisk", "vydělal jsem stovky procent", apod. Fond fondů je další z těch spojení při kterém mi trochu vstávají vlasy na hlavě. Ale pokusme se vrátit k technické úrovni.
E&S nezajišťuje moc velkou exklusivitu přestože to nabízí pod tímto označením. Jejich přesvečovací metody se opírají o nějaké "přímé" investovaní zatímco názorně předvádějí, jak to ostatní dělají hůře. Tedy další problém. Ani oni fondy nemají, i oni jen za poplatek teprve sobě zprostředkují obchod. Nevím co je na tom jiného než u ostatních fondů. Fond je a byl vždycky psán na mě. Proklamují, že po zaplacení vstupních poplatků se už další neplatí, opět problém, protože vstupní i obhospodařovací, potencionálně výstupní poplatky těch fondů zůstavají dál. Takže si to shrňme. Za několik desítek tisíc mi umožní nakoupit fondy fondů. Nabídnou mi spolupraci na získávání dalších ovcí ukázkou, jak jedním takovým "zákazníkem" ostanu do vlastní kapsy opět několik tisíc až desítek tisíc korun. Soudě podle velmi častých reakcí typu "nejsem jejich nahaneč, i když jsem se (placeného) školení účastnil" podle mě také svědčí o "inteligenci a zkušenostech" takových lidí.
Co se týče investic. Vždycky jsem s úsměvem pozoroval, jak nějaký "zkušený" investor má svých 50-250tis diverzifikovaných v 6 různých fondech. Začne mě to dráždit až když to doporučí ostatním. Fondy byly super v době, kdy lidé neměli přístup na burzu. Fondy jim pak zajišŤovali možnost jednoduše investovat. Dnes jsou fajn dluhopisové fondy. Nemají poplatky a stále investují do věcí, které jinak koupit nelze (s pár korunama). Ale akciový fond? Zajímal se někdo o jejich portfolio? O to jak často se za těch 2-5% mění a jak? Přes ES zaplatim 5% vstupni poplatek (jen za zprostredkovani!) a investicni horizont musi byt nejmene 20let! 20let na ty penize NESMITE sahnout a musite dal "sporit" do toho sameho fondu, protoze jinak se vam vstupni poplatek pekne prodrazi. Ja teda z 20let mam docela hruzu a rozhodne bych si neuvazal penize na takovou dobu v jednom "prumernem" produktu. A produkty nabizi velmi prumerne az podprumerne. Opet, vy se ptate, kde jinde investovat treba... napr. do FT fondu. (Brokerjet + conseq? nevim) ale proc nekoupit misto toho treba pres CS nebo FIO (aby to bylo taky cesky) certifikat s podobnou vykonnosti akorat prakticky zadarmo a bez obhospodarovaciho poplatku? Vykonnost bude typicky stejna az lepsi. Nebo proste sesbirat par akcii, klidne i po svete, kdyz je budu chtit na jmeno. Ja doufam, ze za 20 let budu taky jeste investovat. Ale neumim si predstavit, ze to bude do stejneho sektoru/zeme/meny jako ted. Dolar je divnej, EURO se hrouti, technologie jsou fajn, ale za 10 let? Zeme BRIC kriticky napadne pripominaji bublinu, ale budiz, muzu je prodat behem par hodin, ale vas fond pres ES? Ten prodate az za 20 let. Takze co se me tyce, i z vlastnich zkusenosti radeji volim cestu, ktera bude o neco drazsi.. v souctu za 50let, ale muzu delat velmi dynamicka rozhodnuti. Vy porad zustanete u latiske ameriky?

Bude to dobra investice, uz i amateri vi, ze to je dobra investice...
A presne takhle jsem ja zkousel fondy (bez 10 leteho uvazovaciho poplatku nastesti), abych se po par letech presvedcil, ze to byl spatny krok. Hodne spatny krok. A vite jak? Zkusenostmi, jak to pisete vy. A ja si zkusil otevrit ucet u brokera a paralelne s fondy si zkusil sestavit z rocnich premii par akcii podniku, ktere znam a do kterych investovaly moje fondy. A ejhle, prisla krize. A zatimco fondy z me neznameho duvodu spadly na polovinu, memu portfoliu se ze zatatymi pulkami poradilo zvednout ho do kladnych hodnot. Tam jsem pochopil jak oni ty fondy ten majetek vlastne aktivne spravuji. A nechal jsem si jen ty dluhopisove. Ty sem prodal, kdyz to vypadalo, ze si zeme nevedou dobre. Budiz. Nakoupil jsem korporatni dluhopisy, protoze banky pujcovat nechteli. Ty sem prodal nedavno a protoze ted mam strach o dolar, o bubliny a vubec o to co bude, mam stabilni dividendove firmy v ruznych castech sveta. A kdovi jestli je budu mit jeste za rok. Klidne je vymenim za neco jinyho, co bude vypadat dobre. Muzu, protoze jsem nezaplatil poplatek na 20let dopredu za produkt, ktery kopiruje prumer od ktereho si odecita poplatky bez ohledu na vykonnost.
Uctu bych mel k fondum W.Buffeta, zadny vstupni poplatek, zadny vystupni poplatek a 10-20% ze zisku fondu jako obhospodarovaci poplatek. To jedine mi totiz prijde fer. Ale vzit si to co berou ES hned na zacatku? To me osobne prijde velmi nebezpecny a dlouhodoby zavazek a reknu to same kazdemu kdo se zepta. Zvlast lidem, kteri takhle investuji 1500 mesicne :/ To maji posilat na sporici ucet a jednou za rok si koupit podnik, ktery se jim libi, nebo proste ten, ktery ten rok slibil nejvyssi dividendu (verte nebo ne, i tohle vydela vic nez index)
Takze za me, jak uz jsem rekl, ES nepovazuji za podvodniky v tom smyslu, ze by u nich clovek prisel o vsechny penize (o ty teda muze prijit stejne), ale za silne predrazenou nevyhodnou sluzbu postavenou na me velmi nesympatickem ziskavani dalsich ovci, kteri zaplati nehorazne sumy "zamestnancum" ES. Ale.. kazdy muze byt jejich zamestnancem.