Nový dotaz do volného fóra

Chcete se zeptat ostatních uživatelů diskuzního fóra? Využijte zdarma obsahových rubrik.

Autor Téma: Daňový odpočet úroků z hypotéky. Mám nárok?  (Přečteno 3664 krát)

forsterik

• Host
Daňový odpočet úroků z hypotéky. Mám nárok?
« kdy: 20. 02. 2023, 13:32:50 »
Zdravím,

chtěl bych se zeptat, zda mám v rámci ročního zúčtování daně za rok 2022 nárok na snížení základu daně o úroky zaplacené za hypoteční úvěr na byt.

V bytě o který se jedná jsem roky bydlel a odpočet uplatňovat jelikož se jednalo o řešení mé bytové potřeby. V průběhu loňského roku jsem se přestěhoval a trvalé bydliště změnil. Jelikož bratr potřeboval bydlení, tak jsem byt neprodal a nechal ho tam bydlet. Byt je tedy aktuálně využíván k řešení bytové potřeby bratra, a to bezplatně na základě smlouvy o výpůjčce bytu (nejedná se tedy o pronájem). Bratr má v bytě samozřejmě nahlášeno trvalé bydliště.

Letos mi ale mzdová účetní z firmy kde pracuji oznámila, že na odpočet úroků hypotéky z důvodu, že v bytě sám nebydlím, nemám nárok. Je to mzdová účetní, neměl jsem důvod ji nevěřit, jenže jsem strávit pár minut hledáním na internetu a v různých článcích jsem našel formulace, které nárok na odpočet v případě sourozence přímo zmiňují.

Úryvek jednoho z mnoha článků:
"Úvěrem musí plátce hypotéky řešit bytovou potřebu svou, příp. svých blízkých. Osobu blízkou definuje občanský zákoník a je jí zejména příbuzný v přímé řadě, sourozenec a manžel (nebo registrovaný partner)."

Úryvek z občanského zákoníku, na který článek odkazoval:
"Osoba blízká je příbuzný v řadě přímé, sourozenec a manžel nebo partner podle jiného zákona upravujícího registrované partnerství (dále jen „partner“); jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném se pokládají za osoby sobě navzájem blízké..."

Dále jsem pročítal občanský zákoník hlouběji a k daňovým odpočtům, až mi to přestalo být jasné úplně.

Vím, že je na internetu plno nesmyslů, neaktuálních článků apod., a proto moc prosím o radu, jestli má někdo s podobným případem zkušenost.

Děkuji za případné odpovědi.

Reklama

• Stálý člen

tommar007

• Host
Re:Daňový odpočet úroků z hypotéky. Mám nárok?
« Odpověď #1 kdy: 21. 02. 2023, 15:13:48 »
Nebylo by lepší, místo hledání článků na internetu (kam může psát každý ůl), podívat se přímo do Zákona o dani z příjmu, konkrétně par. 15 odst. 4? Tam jsou příbuzní, na které se to vztahuje, přímo vyjmenováni (a sourozenci tam nejsou), takže účetní měla pravdu.

Platby GoPay