Nový dotaz do volného fóra

Chcete se zeptat ostatních uživatelů diskuzního fóra? Využijte zdarma obsahových rubrik.

Autor Téma: Brooker na dlouhou dobu  (Přečteno 4475 krát)

werixon

• Host
Brooker na dlouhou dobu
« kdy: 07. 06. 2023, 22:52:07 »
Dobrý den, chtěl bych investovat do ETF na důchod. Teorie 4% mi dává smysl. Nicméně se ve světě financí vůbec nepohybuji. Neznám nástrahy. Rád bych se o tom pobavil tady.
První myšlenka, která mě napadla byla, že bych chtěl své dvě děti podělit v závěti. Jeden by dostal nemovitý majetek a druhý by dostal fond. Je to možné?
Dále bojuji s bezpečností brookera.....kterého vybrat. Jsem spokojený s Trading212 a XTB. Na to moje měsíční nakupování ETF je to jedno. Kterého doprčujete a proč? Nedokážu si představit, že nějaký dnešní brooker, který bude aktivní i po 30 letech. Je to nějak ošetřeno?
Když bych chtěl za 30 let vybírat z nakoupených ETF 4%....upřímně, nechce se mi zrovna platit 15% daň. Jak to je?
Díky. A mějte se.

Reklama

• Stálý člen

Offline Patrik Chrz

• Moderátor
  • Profík
    • Zobrazit profil
Re:Brooker na dlouhou dobu
« Odpověď #1 kdy: 16. 06. 2023, 10:09:23 »
co se týče té závěti, tam je to složitější, existují neopomenutelní dědicové a jejich zákonné podíly.
Potom, takhle dopředu nelze vůbec říct, jak se bude dědické právo vyvíjet. Např. nyní lze obejít přes svěřenecké fondy. Je otázkou jak to bude s dědickou daní u zahraničního brokera (zejména v USA) a vůbec s dědickým právem.

Svět se mění a co platí dnes, nemusí platit za pár let, natož za 30, 40, 50,... I jen existence našeho státu - za posledních 200 let jsme tu měli císařství, republiku, protektorát, okupaci různými armádami, během necelých 40 let 3 měnové reformy (1918, 1945 a 1953), nyní vysokou inflaci,... Nevím, jestli je to vhodné prostředí na jednou vyber a zapomeň.

Platby GoPay